Фанкойли: що це таке, принцип роботи, види

Фанкойл або вентиляторний доводчик - це пристрій, що забезпечує процес охолодження або нагрівання повітря всередині приміщення. Використовується в системі кондиціонування чиллер-фанкойл.

В якості теплоносія, як правило, застосовують очищену воду, але в разі якщо потрібен захист від замерзання, використовують суміш пропіленгліколем. Також обладнання доповнюють фільтрами для очищення повітря від різних механічних та інших забруднень. Після підключення до датчиків і електронним блоком, основні робочі процеси автоматизуються.

Принцип роботи фанкойла

Система чиллер-фанкойл створена для підтримки температурного режиму всередині всієї будівлі цілий рік. Це означає, що обладнання може забезпечити мікроклімат приміщення і дає можливість регулювати рівень охолодження і нагрівання повітря.

У теплу пору року переважно використовується охолоджуючий пристрій– чиллер. Основним завданням якого є вироблення холоду і подача його всередину будівлі. Для цього використовуються трубопроводи з холодоносієм, або в холодну пору року – теплоносієм.

Після чого по трубах вода або пропіленгліколь з низькою температурою надходить в інший теплообмінний агрегат – фанкойл, який розташований в кожному приміщенні. Далі, в теплообміннику рідина нагрівається, в результаті передаючи свій холод повітрю кімнати, а потім повертається назад в чиллер.

За своїм принципом роботи, елементи системи чиллер-фанкойл нагадують складові кондиціонера, — зовнішній блок (чиллер), внутрішній блок (фанкойл) і з′єднують їх трубопроводи з холодоагентом. Але замість фреону по трубах тече вода або пропіленгліколь, а кількість внутрішніх блоків може бути численним, все залежить від холодопродуктивності чилера.

Безперебійна робота чилера виражається в потребі холоду, тому в проміжному гідравлічному модулі схеми вбудована ємність – акумулятор для холодоносія.

Представлена кліматична система відноситься до повітряних і в зимовий час працює на обігрів приміщень, тільки рідина охолоджує повітря, стає теплоносієм і нагрівається за допомогою котельні установки. У зв′язку з цим система чиллер-фанкойл задіяна для підтримки оптимальної температури в будівлях великих торгових центрів, супермаркетів, спортзалів, кінотеатрів та ін.

Також перевагою такого інженерного рішення є підключення фанкойла за схемою зі значним видаленням. Відстань до чиллера визначається тільки потужністю насосного обладнання, тому рішення технічного завдання не викличе труднощів.

Типи фанкойлів

Фанкойли підлогового, касетного і канального типу широко використовуються в будівлях торгових і офісних центрів. А в житлових приміщеннях застосовують Фанкойли настінного типу. Високонапірні канальні доводчики - в промислових приміщеннях з підключенням до системи повітроводів для рівномірного розподілу повітря у великих обсягах.

Як підібрати чиллер-фанкойл

При виборі фанкойлів враховується ряд показників, таких як:

  • габарити і мета використання приміщення;
  • кількість прорізів в стінах;
  • кліматичні показники регіону, середня температура і вологість зовнішнього повітря;
  • матеріал перекриттів і облицювання стін будівлі;
  • кількість і потужність пристроїв в приміщенні, які виділяють тепло;
  • монтаж вентиляційної системи;
  • середнє число людей, що знаходяться всередині.

Кожен з цих параметрів окремо впливає на продуктивність фанкойла, знижуючи або збільшуючи її. Сукупність перерахованих показників здатна значно змінити потужність обладнання, необхідну для комфорту людей в приміщенні.

Для отримання точних розрахунків і підбору обладнання, слід звернутися до кваліфікованих фахівців. Це дозволить вибрати обладнання, яке збалансоване за вартістю, продуктивності і споживання ресурсів відповідно до параметрів експлуатації.

Фанкойлы что это такое, принцип работы, виды
Фанкойли: конструкція та застосування
Фанкойли: конструкція та застосування Фанкойли – це пристрої, які використ...
Відмінність кондиціонерів та фанкойлів
Кондиціонер та фанкойли відносяться до кліматичного обладнання, яке відповідає за...