Відмінність кондиціонерів та фанкойлів

Кондиціонер та фанкойли відносяться до кліматичного обладнання, яке відповідає за температуру повітря у приміщенні та швидкість його руху. Особливістю їх застосування є те, що вони призначені виключно для замкнених приміщень та працюють на рециркуляційному повітрі.

 

Кондиціонери

Кондиціонер є повністю закінченою та повноцінною холодильною машиною, яка працює по замкнутому циклу для охолодження або обігріву повітря у приміщенні. Як і будь-яка холодильна машина, кондиціонер обов′язково включає чотири основні елементи, без яких його робота неможлива. Це компресори, конденсатор, пристрій для дросу, випарник.

У кондиціонері є інші допоміжні елементи, які забезпечують його ефективну і безпечну роботу. Це можуть бути різні фільтри, запірна арматура, а в сучасних кондиціонерах передбачена найскладніша система автоматики.

Кондиціонери (за продуктивністю) діляться на моделі побутового, напівпромислового або промислового типу. Чим більша продуктивність, тим складніше і дорожче обладнання та тим більше додаткових елементів у нього вбудовано. Однак вони працюють за єдиним принципом і називаються системами безпосереднього охолодження. Усередині холодильного контуру таких кондиціонерів трубками циркулює фреон (холодильний агент), і саме він безпосередньо охолоджує або нагріває повітря в приміщенні. Звідси і назва – безпосереднє охолодження. Як холодильний агент у 80-90% виступає фреон R410A. В інших 10-20% застосовуються R32, R407С, R134А та деякі інші.

 

Фанкойли

На відміну від кондиціонера, фанкойл – це окремий елемент, який входить до складу теплового насоса чи чилера. Однак фанкойли можуть встановлюватися і окремо як опалювальні прилади в системі центрального або автономного теплопостачання. Але при такому використанні слід мати на увазі, що більшість стандартних фанкойлів можуть працювати при температурі рідини, що проходить через теплообмінник, не вище 70 С. Також слід врахувати, що теплообмінник фанкойлу не розрахований на роботу з "агресивною" водою із систем центального водопостачання .

Якщо фанкойл працює у системі холодопостачання з урахуванням чиллера, таке устаткування називають системою чиллер-фанкойл. У цьому випадку фанкойл є кінцевим елементом у роботі всього ланцюжка обладнання системи холодопостачання та здійснює охолодження/нагрів повітря в приміщенні.

За великим рахунком фанкойл - це той же внутрішній блок, що і у кондиціонера, тільки трубками теплообмінника протікає не холодильний агент (фреон), а вода або якась не агресивна рідина, що замінює воду. Така рідина, у свою чергу, охолоджується/нагрівається в теплообміннику (випарнику) теплового насоса або чиллера і вже за допомогою насосів циркулює замкнутим гідравлічним контуром від випарника до фанкойлу і назад.

 

Висновок:

  • кондиціонер є готовим обладнанням, який працює за своїм циклом для охолодження або нагрівання повітря,
  • фанкойл – частиною будь-якої системи та самостійно, окремо від теплового насоса чи чилера працювати не може.
  • кондиціонер у своєму контурі має холодильний агент і відноситься до систем безпосереднього охолодження;
  • фанкойл у своєму контурі – воду або іншу не агресивну рідину, а сама установка відноситься до систем проміжного охолодження
Отличие кондиционеров и фанкойлов
Фанкойли: конструкція та застосування
Фанкойли: конструкція та застосування Фанкойли – це пристрої, які використ...
Фанкойли: що це таке, принцип роботи, види
Фанкойл або вентиляторний доводчик - це пристрій, що забезпечує процес охолодженн...